Ett glimt av ett leende framträder på hans ansikte

Den en gång kompromisslös och begåvad mittfältaren av Zenit och Rangers sprang runt fotbollsplanen, men nu verkar allt som ett annat liv. Nu uppskattar holländaren Fernando Riksen varje ny dag och strider oroligt med sjukdomen hos motorneuroner.

Vi är i Andrew’s hospice, den första kallas i skotska Erdrey, nära Glasgow. Fernando Rixen börjar ge de första tecknen på trötthet efter mer än en timmes kontinuerliga frågor. Han kan förstås: han kan bara ge svar med sina ögon. Slutligen frågar vi om det finns något annat som han skulle vilja nämna i materialet. Efter en kort paus vänder han ögonen till skärmen för att välja ord som röstgeneratorn senare kommer att läsa ut: “Min fru får godkännandepunkter!”

Ett glimt av ett leende framträder på hans ansikte, och en gnista i hans ögon. Samtidigt är hela rummet fyllt med ljudet av skratt. Den 42-åriga infödda i Kherlena förlorade mycket, men ingen humor. Detta faktum i sig är slående, för det är i den sista etappen av en progressiv – och obotlig – sjukdom.

Riksen försvarade nederländska landslagets färger, var kaptenen på Rangers och spelade för AZ, Fortuna från Sittard och St. Petersburg Zenit. I oktober 2013 diagnostiserades han med motor neuron sjukdom. Då fick han veta att han skulle leva inte mer än 18 månader. Men nu är år 2019, och han fortsätter att koppla i livet, locka allmänhetens uppmärksamhet och skratta bort det. Allt detta – trots den nästan fullständiga oförmåga och oförmåga att prata. Vi tror att han var otroligt modig, men Fernando själv tänker inte så: “Jag går bara framåt, inget speciellt. För mig är allt arbete gjort av andra. Jag sitter bara och berättar vad jag ska göra. ”

Mest inspirerad av Isabella, hans sexåriga dotter. Hennes inramade fotografi står på ett hopfällbart bord vid datorn framför honom. För några veckor sedan besökte hon sin pappa och dekorerade sin garderob med familjefoton. Vykort kan hittas överallt; Det finns en filt med Rangers symbolen på sängen, och en Fortune halsduk hänger från stolen.