Bredvid honom sitter sin fru Veronica

Rixens hus ligger nära Valencia, och han vill desperat återvända. I det skotska sjukhuset hamnade han förlorad all sin styrka från flygningen till Glasgow i oktober för en välgörenhetshändelse. Men försämrad hälsa återvänder inte.

Bredvid honom sitter sin fru Veronica, som bryr sig om honom dag och natt. I Valencia tvättade hon, klädde och matade Ricksen, men nu kan hon inte fortsätta. Andrei Pervozvanny Hospice – en välgörenhetsorganisation som delvis existerar med statspengar – är det bästa stället för en tidigare fotbollsspelare. Här kommer han att tillbringa sina sista dagar.

Utan pengar, utan hopp, utan vänner. Ex-mittfältare av Zenith och Rangers Fernando Ricksen talar om slaget med den dödliga sjukdomen

Isabella kan inte förstå detta ännu. “Planet hem tidigt, klockan sju på morgonen”, – säger Veronica. Hon är rysk – hon träffade sin man när han spelade för Zenit. “Isabella trodde att Fernando skulle komma tillbaka med oss.” När vi förklarade att detta var omöjligt kunde ingen hålla tillbaka tårar. Nu hemma frågar hon varje dag när pappa kommer tillbaka. För mig är detta det svåraste. ”

Veronica vet själv helt hur det är att förlora en förälder. När hon var sex, lämnade hennes far sitt liv. “Hon tycker att hennes pappa är annorlunda, att han redan är gammal. Jag gillar att hon fortfarande tycker det – jag vill inte att hon ska bli ännu svårare. hon saknar honom så mycket. ”

“Jag vill inte uppröra henne och förklara i detalj allt som hände. Hon förstår att han inte kan prata eller gå. Hon förstår mycket, men inte hans dödlighet. ”

Utan pengar, utan hopp, utan vänner. Ex-mittfältare av Zenith och Rangers Fernando Ricksen talar om slaget med den dödliga sjukdomen

I mer än fem år har Ricksen levt med förståelsen att slutet är oundvikligt. Sjukdomar i motor neuroner är ett sällsynt och obotligt fenomen. Det påverkar nerverna och musklerna, och påverkar främst människor som redan är 60 eller 70 år. Det slutar alltid i döden. I 50% av fallen dör patienterna de första två åren. En av de tre dör under de första 12 månaderna.