Stöd i nacken med kuddar

Riksen själv söker inte synd. “Självmedveten förändras ingenting.” Men i hans huvud finns det många andra känslor – till exempel ilska. “Jag är arg på sjukdomen. Jag är arg att jag är beroende av andra. Jag själv kan inte göra någonting. Det är svårt.

Stöd i nacken med kuddar, han sitter i en säng och framför honom är en dator – hans enda sätt att kommunicera med de andra. Hans ögon fungerar som en mus, tack vare vilken han kan kommunicera på WhatsApp, surfa på Internet och dela tankar. Det är imponerande.

När vi frågar om han är rädd svarar Ricksen: “Det är svårt att säga. Jag är inte rädd för döden. Men när jag förlorar förmågan att andas, är det läskigt. När jag kväver, ja, jag är rädd. ”

Trots flera religiösa bilder i sitt rum bekänner Riksen att han knappast finner styrkan att tro på sig själv. “Jag respekterar vem som helst, men jag kommer inte själv i kontakt med religion, särskilt efter en sjukdom. Jag tror inte att någon gud kan göra sådan. ”

Riksen uttrycker fortfarande tydligt sina tankar och delar gärna sin åsikt om allting, inklusive eutanasi, som är laglig i Nederländerna. Det låter människor med dödliga sjukdomar frivilligt säga farväl till smärta och dö ut med ära. “Jag förstår deras beslut, men jag själv vill inte ha det. Jag älskar att leva för mycket – jag är inte redo att lämna. ”

Någon som visste Ricksen-fotbollsspelare, inte förvånad över hans militäritet och ovillighet att överge. På fältet var han en fighter, vad man ska leta efter – och bortom gränserna kan man inte kalla honom mjuk. I “Moral” – hans självbiografier utan skärningar – erkänner han att han ville leva fullt ut och hänga ut varje dag. ” Boken skrevs kort före diagnosen. Han levde starkt, spenderade pengar utan bakåtgående tankar och i sina egna ord “överdoserade med alkohol, droger och tjejer”.

Utan pengar, utan hopp, utan vänner. Ex-mittfältare av Zenith och Rangers Fernando Ricksen talar om slaget med den dödliga sjukdomen.